More

  AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: KAMPANJOM „BUDUĆNOST SRBIJE“ VUČIĆ NIJE PREKRŠIO ZAKON

  • Agencija je je navela da Vučić u okviru ove kampanje „vrši ustavna ovlašćenja predsednika Republike“ i da se „ne bavi aktivnostima vezanim za promociju političkih stranaka korišćenjem javnih resursa“
  • Saopštenje Agencije usledilo je samo dan nakon što joj je Građanski front uputio zahtev da utvrdi da li je predsednik Vučić u okviru te kampanje prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije
  • Saopštenje je objavljeno na veb sajtu Agencije kao njen stav, ali je nejasno da li je i koji njen organ odlučivao o zahtevu GF, te saopštilo takav zaključak
  • Agencija nema zakonska ovlašćenja da ocenjuje da li funkcioneri vrše funkciju u skladu sa Ustavom
  • Direktor Agencije Dragan Sikimić je, prema navodima u medijima koje nije demantovao, bio donator SNS-a u predsedničkoj kampanji Aleksandra Vučića 2017. godine, a član te stranke do samog dana izbora na tu javnu funkciju
  foto: dnevnik.ba

  Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u okviru kampanje „Budućnost Srbije“, kako je navela, nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

  Saopštenje Agencije usledilo je samo dan nakon što joj je Građanski front (GF), koji okuplja organizacije civilnog društva iz više gradova Srbije, uputio zahtev da utvrdi da li je predsednik Vučić u okviru te kampanje prekršio Zakon o Agenciji.

  Saopštenje je objavljeno na veb sajtu Agencije kao stav tog državnog organa zaduženog za prevenciju i suzbijanje korupcije, ali je nejasno da li je i kom sastavu ona odlučivala o zahtevu GF, te saopštila takav zaključak.

  – Kako se u konkretnoj situaciji radi o vršenju ustavnih ovlašćenja predsednika Republike, a ne o aktivnostima vezanim za promociju političkih stranaka korišćenjem javnih resursa, Agencija je stava da u kampanji „Budućnost Srbije“ nije prekršen Zakon o Agenciji- navodi se u saopštenju Agencije.

  U njemu se navodi da portal www.vucic.rs, na koji se poziva GF, „nije javni resurs“ te objavljivanje informacija o kampanji „Budućnost Srbije“ na tom portalu ne predstavlja kršenje Zakona o Agenciji, navodi se.

  – Takođe, u vezi sa navodom iz prijave da je predsednik Republike „komentarisao lidere političkih partija i pokreta“, Agencija ukazuje da su funkcioneri, izabrani neposredno od građana, izuzeti od obaveze da nedvosmisleno predoče sagovornicima i javnosti da li iznose stav organa u kojima vrše javnu funkciju ili stav političke stranke odnosno političkog subjekta- navodi se u saopštenju.

  U njemu se, takođe, kaže da je „jedno od ustavnih ovlašćenja predsednika Republike Srbije predstavljanje Republike Srbije u zemlji i inostranstvu“, uz naglašavanje da „ni Ustav Republike Srbije ni Zakon o predsedniku Republike ne propisuje detaljnije šta obuhvata takvo predstavljanje“.

  U jučerašnjem zahtevu GF dostavljenom Agenciji od nje se zahteva da utvrdi da li je kampanjom „Budućnost Srbije“ povređen član 29 Zakona u kojem se navodi da „funkcioner može da vrši funkciju u političkoj stranci, odnosno političkom subjektu i da učestvuje u njenim aktivnostima ako to ne ugrožava vršenje javne funkcije i ako to nije zakonom zabranjeno“.

  Istim članom ovog zakona predviđa se i da funkcioner „ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata“, odnosno da funkcioner može biti izuzet od ove odredbe samo ako koristi javne resurse radi zaštite lične bezbednosti.

  – Činjenica da se informacije o kampanji emituju na internet portalu www.vucic.rs, na kojem se nalaze i sadržaji o partijskim aktivnostima predsednika Srbije, po našem uverenju predstavlja kršenje člana 29. stav dva Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije- navele su organizacije GF.

  U zahtevu Agenciji se još ističe njihovo uverenje da je Vučić prekršio zakon kada je u izjavi medijima na početku kampanje komentarisao lidere političkih partija i pokreta.

  Zahtev su potpisali Biro za društvena istraživanja  (BIRODI), Inicijativa „Ne davimo Beograd“, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, kao i udruženja građana „Naš grad naša stvar“ iz Zrenjanina, „Lokalni front Va“ iz Valjeva, „Lokalna alternativa“ iz Vrbasa, „Samo Lokalno“ iz Bečeja i „Samo jako“ iz Mladenovca.

  Pojedine od ovih organizacija, kao i deo medija i javnosti, ranije su upozoravale da je aktuelni direktor Agencije Dragan Sikimić bio donator Srpske napredne stranke (SNS) za predsedničku kampanju Aleksandra Vučića 2017. godine.

  Prema pisanju dnevnog lista Danas, on je bio član SNS od 7. maja 2010. pa do  17. januara 2018. godine, odnosno do samog dana kada je izabran za direktora Agencije.

  Sikimić nije želeo da odgovara na pitanje o svom članstvu u SNS-u, već je kazao da “ nije bilo nikakvih smetnji za njegovu kandidaturu”.

  Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije zabranjuje da direktor Agencije bude član političke stranke.

  Deo medija je izvestio da je Sikimić bio i kandidat za odbornika na listi koju je predvodila SNS na izborima u Zemunu 2016. godine.


  ŠTA SU USTAVNA OVLAŠĆENJA PREDSEDNIKA?

  Agencija nije navela argumentaciju na osnovu koje je ocenila da Vučić kroz aktuelnu kampanju „vrši ustavna ovlašćenja“, izuzev što navodi da on „predstavlja Srbiju u zemlji i svetu“. Agencija nema zakonska ovlašćenja da ocenjuje da li funkcioneri vrše funkciju u skladu sa Ustavom.

  Deo stručne javnosti i učesnika na protestima „1 od 5 miliona“ ocenio je da Vučić kroz ovu kampanju, ali i na mnoge druge načine, „krši Ustav“.

  Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević  podsetio je da su ovlašćenja predsednika Republike uglavnom protokolarna- predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, ukazom proglašava zakone, predlaže kandidata za predsednika Vlade i još neke funkcije, postavlja i opoziva ambasadore, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomata, daje pomilovanja i odlikovanja, te  komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

  Najviši pravni akt Srbije, pak, jasno propisuje da   kompletnu „politiku“- od ekonomske do sportske, „utvrđuje i vodi“ isključivo Vlada.

  Vučić se u kampanji “Budućnost Srbije“ bavi ekonomskom politikom, investicijama, standardom građana, borbom protiv korupcije, statusom Kosova, spoljnom politkom, stanjem u medijima…

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi