More

  AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE DUŽE OD GODINU DANA “PRIKUPLJA INFORMACIJE” O SPORNOM OBNAVLJANJU VOZNOG PARKA MINISTARSTVA ZA RAD

  • Agencija za borbu protiv korupcije će se obratiti nadležnom javnom tužilaštvu, ukoliko postoji sumnja da je izvršeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti prilikom obnavljanja voznog parka Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka pitanja
  • Postoje indicije da je nadležno Ministarstvo ustanovama socijalne zaštite i gerontološkim centrima prebacivalo sredstva za nabavku automobila, a potom ih besplatno preuzimalo na korišćenje.
  • Problem oko nabavke vozila za ustanove socijalne zaštite ponovo je aktuelizovan nakon što je opština Medija osvojila 23.000 evra u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi 2018, te predložila da jedan od tri projekta bude nabavka vozila za niški Gerentološki centar, uz obrazloženje da on raspolaže voznim parkom starim 15 godina
  • Niški Gerontološki centar je krajem 2016. godine kupio dva luksuzna vozila, ukupne vrednosti 72.000 evra,i to pod uslovima koji bi mogli biti sporni.

   

  Agencija za borbu protiv korupcije

  Agencija za borbu protiv korupcije duže od godinu dana “prikuplja informacije” u vezi sa indicijama da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  na zakonski sporan način obnavlja svoj vozni park.

  Prema postojećim indicajama, vozila za Ministarstvo se nabavljaju tako što ono ustanovama socijalne zaštite i gerontološkim centrima prebacuje sredstva za nabavku uglavnom luksuznih automobila, koji mu se potom ustupaju na korišćenje bez naknade.

  -Ovaj predmet formiran 25.maja 2017. godine. Nakon dobijanja traženih informacija i dokumentacije i razmatranja istih, Agencija se, ukoliko postoji sumnja da je izvršeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti obraća nadležnom javnom tužilaštvu- rekli su nam u Agenciji.

  Agencija je javno reagovala nakon što je  aktuelni ministar za rad Zoran Đorđević  krajem prošle godine doživeo saobraćajnu nesreću dok je putovao sa stranačkog (SNS) skupa u službenom automobilu „škoda“, koje je inače nabavio beogradski Zavod za vaspitanje dece i omladine, a potom ga ustupio ministarstvu.

  Problem oko nabavke vozila za ustanove socijalne zaštite ponovo je aktuelizovan  nakon što je niška gradska opština Medija osvojila  drugo mestu u nacionalnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi 2018“,  koja podrazumeva i novčani deo u iznosu od 23.000 evra.

  Opština Medijana je, u skladu sa propozicijama igre, građanima ponudila na glasanje tri projekta, od kojih će biti finansiran onaj sa najvećom podrškom.

  Među projektima se našla i nabavka vozila za korisnike usluga niškog Gerontološkog centra,sa  obrazloženjem da Centar raspolaže voznim parkom starim 15 godina, iako je ova ustanova krajem 2016. kupila dva luksuzna vozila, i to pod uslovima koji bi mogli biti sporni.

  sajt Gerontološkog centara

  Gerontolški centar je tada kupio sanitetsko vozilo vredno oko 37.000 evra, kao i „škodu superb“ od 35.000 evra, za koju mu je Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja uplatilo sredstva, a potom od njega i „preuzelo“ automobil.

  U Gerontološkom centru Niš su kazali da su opštini Medijana dostavili tačne podatake o svojim potrebama, jer sanitetsko vozilo koje su kupili krajem prošle godine ne može da preveze veći broj korisnika već „samo jednog do dva“, a „skoda“, čiji su formalni vlasnici, više nije kod njih, već je koristi Ministarstvo.

  Odgovornost za  tačnost podataka navedenih u obrazloženju za predlog ovog projekta, u opštini Medijana i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave prebacuju sa jednih na druge.

  – Centar trenutno ne raspolaže vozilom prilagođenim potrebama korisnika i najčešće se za prevoz koristi neadekvatno vozilo staro preko 15 godina ili se čeka na vozila Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Često se na dolazak vozila dolazi čeka više sati, jer korisnici Centra ne spadaju u grupu prioritetnih lica. Nabavka adekvatnog kombi vozila sa osam sedišta i klimom značajno bi unapredilo kvalitet života korisnika usluga Gerontološkog centra- navedeno je u obrazloženju projekta objavljenom na sajtu gradske opštine Medijna.

  Direktor Gerontološkog centra Milan Stevanović je precizirao da je ta ustanova predložila opštini Medijana da ih uvrsti među predloge za finansiranje u okviru igre „Uzmi račun i pobedi“ jer im je novi kombi za prevoz 286 korisnika do lekara ili na izlete „potreban“.

  U opštini Medijana  su naveli da su  podaci navedeni u predloženom projektu dostavljeni iz Gerontološkog centra, a da su projekti slati na odobrenje Ministarstvu državne uprave i lokalne sampuprave.

  U Medijani su ocenili da je  upravo to ministarstvo “trebalo da proverava istinost navoda u projektima“, te je ono odgovorno u slučaju da su navodi netačni.

  U ovom ministarstvu su demantovali ovakve navode Medijane, uz tvrdnju da oni “ne vrše .proveru, niti odgovaraju za tačnost podataka iz dostavljenih prijava, već onaj ko popunjava prijavu i podnosi predlog”.

  – U ovom slučaju, gradska opština Medijana, grad Niš, odgovara za tačnost podataka iz dostavljene prijave. Samim tim, Ministarstvo nema informaciju da li postoji odgovarajuće vozilo u Gerontološkom centru Niš za prevoz lica- rekli su u tom ministarstvu.

  Ustanove socijalne zaštite u Srbiji kupovale su  luksuzne „škode“ novcem Ministarstva za rad, a potom ih isporučivale tom ministarstvu, i to dok su na snazi bile uredbe iz 2008. ili 2009. godine kojima je definisano da Vlada i ministarstva ne smeju da kupuju nove službene automobile zbog mera štednje.

  Predstavnici antikorupcijskih organizacija u Srbiji ocenile su da je to bio način da se te uredbe zaobiđu, a ministarstvo obnovi svoj vozni park.

  U Ministarstvu su, pak, kazali da je ustupanje automobila „uobičajena ispomoć između socijalnih institucija“.


  SUMNJA DA SU TENDERI ZA VOZILA BILI NAMEŠTENI

  Gerontolški centar je pre dve godine kupio sanitetsko vozilo vredno oko 37.000 evra,i „škodu superb“ od 35.000 evra, na tenderima na kojima su bili propisani uslovi koje može da ispuni samo po jedna firma, a takva situacija se ponavljala i na sličnim tenderima širom Srbije

  -Od firme „Niko- auto“ kupljena su sanitetska vozila „fijat“ na najmanje petnaestak tendera, a od  firme „Ćirinac“ nabavljene su luksuzne „škode“ na više tendera. Vozila su kupovana bezmalo u isto vreme i sa istom konkursnom dokumentacijom. Na čelu ministarstva u to vreme bio je Aleksandar Vulin- navedeno je na portalu Južne vesti .

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi