More

  ADVOKATI SE MEĐUSOBNO OPTUŽUJU ZA KRIMINAL I ZLOUPOTREBE U VEZI SA ZASTUPANJEM RATNIH VOJNIH REZERVISTA

  • Grupa beogradskih advokata najavila je da će Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal tužiti niškog advokata Srđana Aleksića zbog navodnih finansijskih i drugih zloupotreba prilikom podnošenja tužbi učesnika rata na Kosovu i Metohiji 1999. za isplatu ratnih dnevnica
  • Advokat Miroslav Živković optužuje Aleksića da je „pevarant“ koji je navodno falsifikovao punomoćja i od 2018. godine predao oko pet hiljada dupliranih tužbi za utvrđivanje diskriminacije prilikom isplate ratnih dnevnica
  • Srđan Aleksić kategorički negira otpužbe i najavljuje kontratužbe protiv ovih advokata zbog povreda časti i ugleda
  • Aleksić kaže da ima sva i kompletna ovlašćenja za zastupanje oko 80 hiljada boraca iz cele Srbije, a da su do sada sudovi doneli oko 13 hiljada presuda u korist boraca, po osnovu tužbi za diskriminaciju
  • Prema dostupnim podacima, u ratu na Kosovu učestvovalo je skoro 200.000 rezervista

  foto: Medija centar Beograd

  Grupa beogradskih advokata najavila je da će Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal tužiti niškog advokata Srđana Aleksića zbog navodnih finansijskih i drugih zloupotreba prilikom podnošenja tužbi učesnika rata na Kosovu i Metohiji 1999. za isplatu ratnih dnevnica.

  Aleksić kategorički negira otpužbe i najavljuje kontratužbe protiv ovih advokata zbog povreda časti i ugleda.

  Na konferenciji za  novinare advokata Dragiše Đorđevića, Miroslava Živkovića i Vladice Ćurtovića, održanoj prošle sedmice, saopšteno je da su vojni rezervisti iz 1999. godine „na meti prevaranta, advokata Aleksića, koji falsifikuje punomoćja i od 2018. godine predaje duple tužbe za utvrđivanje diskriminacije prilikom isplate dnevnica“.

  Prema njihovoj oceni, Aleksić na taj način navodno oštećuje Republiku Srbiju, Ministarstvo odbrane i rezerviste za milionske iznose.

  – Aleksić namerno duplira tužbe ratnih veterana sa Kosmeta, bez njihovog znanja pokreće parnične postupke i naplaćuje troškove sudskih taksi. Uz pomoć vojske i nekih sudija, on pušta nove tužbe, koje vojska priznaje, ne proveravajući da li je dupliran tužbeni zahtev- kazao je advokat Živković.

  On je rekao da prema nezvaničnim informacijama postoji pet hiljada dupliranih tužbi.

  – Kad to pomnožite sa cifrom od minimum 12 hiljada dinara, koliko iznosi sudska taksa, onda dolazite do ozbiljne cifre- rekao je on.

  Živković je ocenio da je reč o „organizovanoj kriminalnoj grupi”.

  – Sudovi, iako su upoznati sa delovanjem advokata Aleksića, ne preduzimaju ništa, tako da postoji sumnja da pojedinici unutar pravosudnog sistema prećutno odobravaju varanje ratnih vojnih veterana- rekao je.

  On je dodao da Aleksić „uopšte ne pokušava da sakrije svoje delovanje, već u svojim dopisima otvoreno priznaje da nema pravo da zastupa ljude koji potražuju ratne dnevnice iz 1999. godine i da pušta tužbe sa falsifikovanim punomoćjem“.

  Kasnije, kad se utvrdi da je vojska oštećena, opomena za neplaćenu sudsku taksu stiže rezervistima, koji nemaju veze sa tim postupkom, niti su opunomoćili ovog advokata, rekao je on.

  Živković je dodao da je „zajedno sa tridesetak kolega“ podneo i disciplinsku prijavu protiv Aleksića. O ovom slučaju obaveštene su Advokatska komora Srbije i Niša, ali se još uvek čeka njihova reakcija.

  – Ovo su potpune neistine i laži. Ovakve optužbe ne štete samo meni lično, već i ugledu advokature. Podneću krivičnu prijavu protiv tih advokata zbog povrede ugleda iznošenjem lažnih informacija, a pokrenuću i parnični postupak za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda- kaže Aleksić.

  On kaže da „ne zna o kakvim duplim tužbama ta mala grupa advokata uopšte govori“.

  – Imam apsolutno sva ovlašćenja za zastupanje, inače dobijena preko udruženja boraca. Na taj način sam dobio ovlašćenje svakog borca kojeg zastupam, fotokopiju njegove lične karte i vojne knjižice, kao i ugovor o zastupanju- navodi on.

  Aleksić tvrdi da zastupa oko 80 hiljada „kosovskih“ boraca iz svih delova Srbije koji pripadaju „desetinama udruženja, među kojima su i ona najbrojnija“. Takva zastupanja radi od 2004, a intenzivnije od 2008. godine.

  On podseća da je „dobio“  prvostepenu presudu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu u korist boraca koji su tražili isplatu dnevnica.

  Od 2016. godine pokreće i postupke za isplatu ratnih dnevnica po osnovu diskriminacije. Do sada je stiglo oko 13 hiljada presuda u korist boraca podnetih zbog diskriminacije, kaže on.

  Aleksić dodaje da se samo rezervistima iz Niša, kojih je oko 16.500,  duguje po 3.500 evra, uz pripadajuću zakonsku zateznu kamatu od 2008. godine, što je ukupno više od 50 miliona evra.

  Prema dostupnim podacima, u ratu na Kosovu učestvovalo je skoro 200.000 rezervista.


  RATNE DNEVNICE PRIMALI SAMO REZERISTI IZ TOPLIČKOG OKRUGA

  Viši sudovi u Srbiji donose presude u korist ratnih vojnih rezervista sa Kosova koji su tužili državu Srbiju jer je prekršila Zakon o zabrani diskriminacije, tako što nije isplatila ratne dnevnice svim učesnicima tog rata, već samo onima koji žive u sedam opština Topličkog okruga.

  Za oko deset hiljada učesnika rata iz Topličkog okruga država je isplatila oko dve milijarde dinara, navodeći da je reč o navodnoj „socijalnoj pomoći“.

  Poverenik za ravnopravnost predhodno je utvrdio da su „kosovski“ rezervisti izvan Topličkog okruga diskriminisani po mestu prebivališta.

  Evropski sud u Strazburu ocenio da su rezervistima tog okruga isplaćene ratne dnevnice, a ne socijalne prinadležnosti, kako je navela država.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi