More

  ADVOKATI OPTUŽENIH ŽANDARMA: OČEKUJEMO OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ZA NAVODNI NAPAD NA VUČIĆA I MALOG

  • Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Višeg suda sedmorici žandarma zbog fizičkog napada na Andreja Vučića i Predraga Malog, braću tadašnjeg premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, zbog „bitnih povreda odredaba krivičnog postupka“ i „nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja“
  • Sud je uvažio ključne zahteve odbrane, kažu advokati žandarma Filip Domazet i Zoran Saveljić.
  • Pred Višim sudom Andrej Vučić i Predrag Mali tvrdili su da su samo mirno hteli da odu do stana Vučićevih roditelja, te da su žandarmeriji u kordonu vojni policajac  S.S. i S.J.  „pokazali službenu značku i legitimaciju“.
  • Žandarmi su kazali da su se Vučić, Mali i dvojica vojnih policajaca više puta oglušili o naređenja “lezi dole” i “odbij”, te odbili da se ligitimišu, uz rečenice: „Ko si ti da me zaustavljaš“, „Čobani“ i „Sad ću da vas rasformiram“
  • Tadašnji premijer Aleksandar Vučić pozvao nas je posle incidenta na razgovor, a kada mu je jedan od nas kazao da ga je premijerov brat Andrej udario u bradu, premijer mu je kazao:“lažeš”, rekli su žandarmi na suđenju

  foto: Televizija N1

  Postoje veće šanse da svi okrivljeni žandarmi budu oslobođeni optužbi nakon što je Apelacioni sud u Beogradu u svojoj presudi uvažio ključne zahteve odbrane, te naložio da se presuda Višeg suda poništi, a postupak ponovi, kažu advokati Filip Domazet i Zoran Saveljić.

  Saveljić i Domazet su zastupali sedmoricu žandarma osuđenih zbog fizičkog napada na Andreja Vučića i Predraga Malog, braću tadašnjeg premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, tokom održavanja „Parade ponosa 2014“.  Žandarimi su osuđeni i za napad na dvojicu pripadnika vojne policije koji su bili u pratnji Vučića i Malog.

  Apelacioni sud: Nisu utvrđeni motivi zbog kojih bi žandarmi želeli da „nezakonito kazne i zastraše“ Vučića i Malog

  Apelacioni sud je ukinuo deo prvostepene presude Višeg suda, donete krajem 2017. godine, u kojoj se žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević osuđuju na šest meseci uslovne kazne sa rokom provere od dve godine zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje. On je ukinuo i deo presude kojom se žandarm Dragan Savić osuđuje na osam meseci uslovne kazne, sa rokom provere od tri godine, zbog zlostavljanja i mučenja, ali i napada na pripadnike vojne policije koji su „pratili“ Vučića i Malog.

  Ovaj sud je potvrdio deo prvostepene presude u kojem se komandant voda niške žandarmerije  Rade Matić oslobođa se optužbi da nije preduzeo mere da spreči napad. U presudi se navodi da Matić  „nije bio u mogućnosti da izda naređenje policijskim službenicima da prestanu sa upotrebom sredstava prinude-navodi se u obrazloženju presude“. On je time pravosnažno oslobođen optužbe za krivično delo zloupotreba službenog položaja, koje mu je stavljano na teret.

  U svom obrazloženju Apelacioni sud je naveo da je prvostepena presuda ukinuta jer je Viši sud učinio „bitne povrede odredaba krivičnog postupka“ i „nepotpuno utvrdio činjenično stanje“.

  -Jedna od bitnih povreda je da su u presudi Višeg suda nejasni razlozi zbog kojih su žandarmi hteli da „zastraše i nezakonito kazne“ Vučića i Malog, kako je u njoj zaključeno. Druga bitna povreda je što Viši sud nije u potpunosti rešio predmet optužbe kojom je sedmorici okrivljenih stavljeno na teret i krivično delo napad na vojno lice u vršenju službe, jer je samo jednog žandarma oglasio krivim za to delo, dok za ostalu šestoricu uopšte nije odlučivao-navodi se u obrazloženju presude koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda.

  Sud uvažio zahtev odbrane da veštak utvrdi da li je Vučić gađao žandarme

  Advokat Domazet, koji zastupa šestoricu žandarma, izražava nadu da će u ponovljenom postupku svi okrivljeni biti oslobođeni.

  – Potvrđena je oslobađajuća presuda za jednog okrivljenog, a kao glavni razlog za ukidanje presude navedena je činjenica da u presudi prvostepenog suda nedostaje motiv za navodno zlostavljanje i mučenje, a kada nema motiva za krivično delo, dovedeno je u pitanje i samo delo- kaže Domazet za Danas.

  Advokat Saveljić, branilac prvooptuženog žandarma Predraga Mitrovća, koji inače na eksluzivnom snimku Televizije N1 koji je „obišao“ medije i internet udara pendrekom brata Aleksandra Vučića, dodaje da je ovakva presuda Apelacionog suda „očekivana“. Bilo je očigledno da su tokom prvostepenog postupka postojali propusti, ocenjuje on.

  – Mada još nismo dobili presudu, iz otpravka koji je objavljen vidi se da je uvažen ključni zahtev odbrane- da se saslušaju starešine kako bi se utvrdilo da li je bilo poziva za pomoć od strane žandarma koji su bili u kordonu. Za sada ne znamo, ali pretpostavljamo da je uvažen i naš zahtev da za veštačenje snimka na kojem se vidi zamahivanje ruke i bacanje flaše od starne oštećenog (Andreja Vučića). Tužilac tvrdi da je oštećeni samo „odbacivao flašu“, a mi da je gađao pripadnike žandarmerije, i to nakon što nije poslušao naredbu da se udalji- kaže Saveljić.

  Razgovor kod premijera Vučića

  Svi optuženi žandarmi su pred Višem sudom negirali krivicu i naveli da su 28. septembra 2014. postupali po zakonu. Oni su kazali da su Vučić, Mali i dvojica pripadnika vojne policije za njih bila četvorica građanina koji su hteli da probiju kordon na skupu visokog rizika, ponašali se bahato i „izgledali kao da su iz kriminogene sredine“.

  -Vučić, Mali i dvojica vojnih policajaca više puta su se oglušili o naređenja “lezi dole” i “odbij”, te odbili da se ligitimišu, uz rečenice: „Ko si ti da me zaustavljaš“, „Čobani“ i „Sad ću da vas rasformiram“ . Upućivali su nam psovke i uvredljive reči-naveli su oni.

  Prema njihovim rečima, utvrđeno je da je u pištolju koji je jedan njih pendrekom izbio iz ruke jednom od vojnih policajaca  imao metak u cevi.

  Oni su rekli da  su nakon incidenta bili pozvani na razgovor kod premijera Aleksandra Vučića. Vučić je, kako su kazali, želeo da čuje šta se dogodilo, a kada je dobio izveštaj, rekao je da je  „sada sve završeno“  i da se „vratimo zadacima“.

  – Dalibor Đorđević mu je  kazao da ga je Andrej Vučić udario u bradu, na šta mu je premijer kazao: “lažeš”-naveli su niški žandarmi.

  Lake telesne povrede i izuzetno jaki bolovi

  Andrej Vučić i Predrag Mali  su, pak, pred Višim sudom izjavili da su hteli  da odu do stana Vučićevih roditelja, te da su žandarmeriji u kordonu vojni policajac  S.S. i S.J.  „pokazali službenu značku, odnosno službenu legitimaciju“,uz objašnjenje:  „Kolega vojna policija, na zadatku smo“. Mali je, kako su kazali, tom prilikom,  pokazao vozačku dozvolu, dok je Vučić „pokušao da pruži ličnu kartu“ i kazao da „ide kod roditelja“.

  Žandarmi su im poručili da ne mogu da prođu, a Vučić im je, po sopstvenim rečima, kazao: „Ljudi, ne želim nikakve probleme, idem kod mojih roditelja“, nakon čega su neki od okrivljenih ponovili da ne mogu da prođu i počeli da ih guiraju štitom nazad. Posle toga su vojni policajci S.S. i S.J „postavili ruke sa otvorenim šakama između pripadnika žandarmerije i Vučića i Malog kako bi ih zaštitili“.

  Prema njihovim rečima, tada su prišla šestorica okrivljenih  i zadali im „više udaraca službenom palicom po telu o glavi“. Oni su „usled jakih udaraca policijskom palicom trpeli izuzetno jake bolove, i to više dana“. Povrede su, inače, okarakterisane kao lake telesne povrede.


  SUSPENDOVANI, PA VRAĆENI NA POSAO

  Tadašnji načelnik niške Žandarmerije Senad Koštić je nakon ovog incidenta smenjen, a petorica žandarma je suspendovano. Svi oni su kasnije vraćeni na posao, ali su neki od njih, kao što je Mitrović, raspoređeni na niža radna mesta,dok je jedan od okrivljenih, žandarm Stojanović, otišao u penziju, navodi list Danas, koji je prvi izvestio o svim okolnostima ovog incidenta, navodeći, za razliku od većine medija, i ono što su govorili pripadnici Žandarmerije.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi