More

  ADVOKAT ŽIVADINOVIĆ: DRŽAVA JE ODGOVORNA ZA SKRIVANJE EPIDEMIJE HEPATITISA C

  • Od hepatitisa C u Nišu je obolelo 25 pacijenata, epidemija ovom infektivnom bolešću je proglašena još 27.juna, ali je javnost o tome saznala četiri meseca kasnije.
  • Za skrivanje epidemije advokat Ljubiša Živadinović krivi državu Srbiju.
  • Ako se utvrdi da je epidemija, u roku od 24 časa moraju da se preduzmu mere i podnese prijava o zaraznoj bolesti jer je tako definisano pravilnikom o bolničkim infekcijama, kaže Živadinović, stručnjak za medicinsko pravo.
  • Epidemiolog Zoran Radovanović smatra da je kod epidemije hepatitisa C na Klinici za nefrologiju u Nišu “ zakazao bar jedan zdravstveni radnik-lekar ili medicinska sestra ”.
  • Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obećao da će “ ceo slučaj biti ispitan do kraja kako bi se utvdilo šta se tačno dogodilo “.
  • Ovo nije prva epidemija hepatitisa C među pacijentima na hemodijalozi u Nišu-pre šest godina zaraženo 60 bolesnika od ove zarazne bolesti, ali javnost nikada nije obaveštana koji je bio uzrok epidemije.

  foto: Vesna Torović

  Država je odgovorna što javnost na vreme nije obaveštena o epidemiji hepatitisa C na Klinici za nefrologiju Kliničkog centra(KC) u Nišu, kaže advokat Ljubiša Živadinović, stručnjak za medinsko pravo.

  Na Odeljenju za hemodijalizu Klinike za nefrologiju u Nišu od hepatitisa C obolelo je 25 od ukupno  270 pacijenata, epidemija ovom zaraznom bolešću proglašena još 27. juna ove godine, ali je javnost tek sada,odnosno četiri meseca kasnije obaveštena o tome jer su mediji zatražili informaciju koju su dobili iz nezvaničnih izvora.

  -Država je obavezna da obavesti javnost o pojavi epidemije, nadležni organi moraju da izvrše nadzor, ondosno kontrolu rada.. Ako se utvrdi da je epidemija,  u roku od 24 časa moraju da se preduzmu mere I podnese prijava o zaraznoj bolesti. Sve je to definisano pravilnikom o bolničkim infekcijama -objašnjava Živadinović za list “ Danas”.

  On dodaje da je Institut za javno zdravlje dužan da prikuplja podatke i šalje ih Mininistrarstvu zdravlja.

  -Oni preko inspekcijskih organa naređuju kontrolu, a onda se daje saopštenje za javnost. Očigledno je da je neko u tom lancu zatajio i zato informacija o epidemiji hepatitis C nije bila dostupna-kaže advokat.

  Epidemiolog Zoran Radovanović smatra da je kod epidemije hepatitisa C na Klinici za nefrologiju u Nišu  “ zakazao bar jedan zdravstveni radnik-lekar ili medicinska sestra ”.

  -Epidemija sa 25 zaraženih bubrežnih bolesnika, lečenih u istoj prostoriji, teško se drugačije može objasniti. S obzirom da se hepatitis C prenosi prevashodno kroz kožu, preko zagađenih igala i instrumenata, ali i izlaganju hemodijalizi, nije bilo neophodno obaveštavati širu javnost. Ali bilo je ključno alarmirati stručnjake i preduzimati potrebne mere-ocenjuje Radovanović za “ Danas”, ograđujući se da o ovom konkretnom slučaju zna samo ono što je objavljeno u medijima i da nije razgovarao sa kolegama u Nišu.

  foto: Vikipedija

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je novinarima da je u toku ispitivanje šta se dogodilo, da niko od zaposlenih nije zaražen, kao i da se aparati za dijalizu i dalje ispituju.

  -Ceo slučaj će biti ispitan do kraja. Za sada nemamo takav rezultat, ali nije završeno ispitivanje, moramo da ispitamo sve do kraja-kazao je Lončar.

  On je dodao da “nijedan od zaraženih pacijenata nije ugrožen jer nijedan nije zahtevao hospitalno lečenje”.

  -Po svim svetskim prosecima 10 odsto obolelih na dijalizi je nešto što je dozvoljeno i što se dešava-kazao je ministar zdravlja.Prva stvar koja je bila je da pokušamo da uradimo sve da ne dođe do pojave novih slučajeva, ako se to dešavalo iz nekog razloga vezano za odeljenje na Kliničkom centru Niš-rekao je ministar zdravlja.

  Institut za zaštitu javnog zdravlja u Nišu prijavio je epidemiju hepatitisom C  KC u Nišu nakon što su prilikom redovnih tromesečnih kontrola dijaliziranih pacijenata lekari Klinike za nefrologiju otkrili prve zaražene pacijente.

  Svi pacijenti zaraženi hepatisom C  bili su dijalizirani u istoj sobi- sali broj tri, koja je nakon otkrića epidemije zatvorena za prijem. 

  Čelnici KC  i Klinike za nefrologiju kazali su da javnost nije obaveštena o epidemiji jer se „ovaj virus prenosi putem krvi, a ne kapljično kao što se prenosi grip“.

  -Nije potrebno oblepiti zdravstvenu ustanovu takvim upozorenjem i obaveštavati javnost kao kod gripa. Do sada je obolelo 25 od ukupno 270 pacijenata, što je manje od deset odsto, koliko po svetskim standardima „iznosi uobičajeni rizik oboljevanja od krvno-prenosivih infekcija među pacijentima na dijalizi-rekao je zamenik direktora KC Goran Stanojević i dodao da se uzrok epidemije „još uvek utvrđuje“.


  PRE ŠEST GODINA MASOVNA EPIDEMIJA HEPATITISA C

  Direktorka Klinike za nefrologiju Branka Mitić rekla je da je pre šest godina na ovoj klinici bila masovna epidemija hepatitisa C među pacijentima na hemodijalozi.

  -Ovo nije prvi put da na Odeljenju za hemodijalizu izbije epidemija hepatitisa C, jer je 2012. godine 60 pacijenata zaraženo tim virusom-kazala je ona.

  Javnost nikada nije obaveštena koji je tada bio uzrok epidemije.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi