More

  A 11 Inicijativa : Eksploatacija korisnika socijalne pomoći u Nišu

  • To  što će korisnici socijalne pomoći u Nišu bez ikakve naknade morati da obavljaju posao komunalnih redara predstavlja eksploataciju tih ljudi, ocenila  je  A11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava
  • Incijativa dodaje da je posebno zabrinjavajuće jer oni koji odbiju ovaj vid prinudnog rada mogu izgubiti ili im se može umanjiti socijalna pomoć koja im po zakonu pripada
  • Inicijativa  zahteva od gradonačelnice Niša da se odustane od radnog angažovanja korisnika novčane socijalne pomoći bez ikakve naknade ili da to učini pod uslovima koje propisuje zakon
  Foto: m. k.

  Najave gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da  će korisnici socijalne pomoći u Nišu bez ikakve naknade morati da obavljaju posao komunalnih redara predstavlja eksploataciju korisnika socijalne pomoći u Nišu, ocenila  je  A11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava.

  -Imajući u vidu činjenicu da se radi o neplaćenom i prinudnom radu, najavljeni vid radnog angažovanja imao za posledicu radnu eksploataciju korisnika novčane socijalne pomoći. Posebno jer oni koji odbiju ovaj vid aktivacije mogu izgubiti ili im se može umanjiti socijalna pomoć koja im po zakonu pripada-navela je A11 inicijativa.

  Inicijativa  zahteva od gradonačelnice Niša da se odustane od radnog angažovanja korisnika novčane socijalne pomoći bez ikakve naknade ili da to učini pod uslovima koje propisuje zakon.

  Oni dodaju da je prema praksi Evropskog suda za ljudska prava svaki rad ili služba na koje su pojedinci prinuđeni pod pretnjom neke kazne ili se za njega nisu dobrovoljno prijavili smatra se prinudnim radom, kao i da je ova vrsta rada zabranjena Konvencijom MOR-a.

  – Zbog svega navedenog Ustavnom sudu Republike Srbije još 2014. godine upućene tri inicijative za ocenu zakonitosti i ustavnosti pomenute Uredbe, kao i da je Zaštitnik građana podneo predlog za ocenu njene ustavnosti-navodi A11.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi