• Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić je večeras, na konferenciji za medije u sedištu SNS, kazao da su naprednjaci u Kuli osvojili 59,6 odsto glasova, Doljevcu 83,4 odsto, Kladovu 59 odsto i Lučanima 66,25 odsto glasova birača.
  • SNS je na svom istorijskom maksimumu, kazao je on i čestitao stranci.
  • Ministar policije Nebojša Stefanović je večeras osudio, kako je rekao, „upad“ lidera pokreta Dveri Boška Obradovića u stanicu policije u Guči u opštini Lučane, kao „kulminaciju bahatog, divljačkog i nasilničkog ponašanja“.
  • Stefanović je kazao da je Obradović „prostački“ vređao državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanu Hrkalović koja je, i „pored agresije usmerene prema njoj, na pristojan način odgovarala Obradoviću, u pokušaju da smiri situaciju“.
  • Savez za Srbiju je, međutim, saopštio da su članovi njegovog Predsedništva večeras otišli u tu policijsku stanicu da zatraže oslobađanje potpredsednika Izvršnog odbora Narodne stranke Lazara Đurovića, i da su tamo zatekli državnu sekretarku Hrkalović, pitajući „šta ona radu u Guči na izborni dan“.
  • SZS tvrdi se da je uhapšeno pet aktivista te organizacije i poručio da „neće više biti izbora dok se ne ispune njihovi uslovi, a do ispunjenja nastaviće sa protestima“.
foto: twiter nalog SNS

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ta stranka, kako je kazao, ostvarila ubedljivu pobedu u opštinama Lučani, Kladovo, Doljevac i Kula, gde su danas održani lokalni izbori.

Vučić je na konferenciji za medije u sedištu SNS, kazao da su naprednjaci u Kuli osvojili 59,6 odsto glasova, Doljevcu 83,4 odsto, Kladovu 59,68 odsto i Lučanima 66,25 odsto glasova birača.

Prema njegovim rečima, lista oko SNS-a na izborima u Lučanima osvojila je 66,25 odsto  (27 mandata), a Savez za Srbiju 9,57 odsto (četiri mandata), dok su  cenzus prešle Grupa građana „Jedan tim“ sa 7,24 odsto i SPS sa 6,37 odsto, i imaće po dva mandata.

Vučić je kazao da je u Doljevcu cenzus prešle i Jedinstvena Srbija sa nešto više od 6 odsto, i SPS sa 5,52 odsto. U Kladovu su iznad cenzusa SPS i PUPS. Na izborima u Kuli cenzus su prešli i SPS (11,1 odsto), Grupa građana „Kritična masa“ (8,9 odsto) i POKS (6,67 odsto).

– Ovo nisu bili laki izbori u uslovima u kojima smo pritisnuti spolja zbog Kosova i Metohije, u uslovima zbog kojih su nas verbalno i fizičkom agresijom pritiskali iznutra. Rekao sam u jednoj emisiji da je SNS na svom istorijskom maksimumu- kazao je on i čestitao stranci.

Vučić  je još kazao da će ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sutra govoriti o incidentima u Lučanima, a povodom pisanja tabloida da je ponudio ostavku kazao je da „to nije bilo baš u takvoj formi“.

On je rekao da ga je Stefanović pozvao telefonom i da ga je obavestio da su predstavnici Saveza za Srbiju predvođeni Boškom Obradovićem upali u policijsku stanicu u Guči, u opštini Lučane.

– On mi je kazao da policija mora da interveniše, da niko nema pravo da ponižava policiju, a ja sam mu kazao da ih puste da prete, da viču, sve dok ne počine neko nasilje, neka rade šta hoće- naveo je predsednik SNS-a i dodao da je Stefanoviću „bilo prilično teško“.

Ministar Stefanović je večeras osudio, kako je rekao, „upad“ lidera pokreta Dveri Obradovića u stanicu policije u Guči, kao „kulmanaciju bahatog, divljačkog i nasilničkog ponašanja“.

Stefanović je kazao da je Obradović „prostački“ vređao državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanu Hrkalović koja je, i „pored agresije usmerene prema njoj, na pristojan način odgovarala Obradoviću, u pokušaju da smiri situaciju“.

Državna sekretarka MUP-a Hrkalović je dodala da su predstavnici Saveza za Srbiju, predvođeni Obradovićem, „upali“ u policijsku stanicu u Guči, jer su, kako je rekla, hteli da se „obračunaju sa ljudima iz policije i tužilaštva“, što „predstavlja otvoreni udar na institucije države Srbije“. Ona je kazala da je „došla je da obiđe policijske službenike i da im pruži podršku zbog medijskih napada Obradovića“, a da je doživela „najbrutalnije uvrede“  kada je pokušala da smiri situaciju.

Savez za Srbiju je, međutim, saopštio da su članovi njegovog Predsedništva večeras otišli u policijsku stanicu u Guči da traže oslobađanje potpredsednika Izvršnog odbora Narodne stranke Lazara Đurovića, koji je zadržan, i da su tamo zatekli državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanu Hrkalović.

– Šta Dijana Hrkalović radi u Guči na izborni dan?- upitao je SZS.

Ovaj Savez tvrdi se da je uhapšeno pet aktivista te organizacije i poručio da „neće više biti izbora dok se ne ispune njihovi uslovi, a do tada će nastaviti sa protestima“.

– Ponavljamo da u ovakvim uslovima izbora više ne može biti. Odluka Predsedništva Saveza za Srbiju je da se nastavi borba za fer izborne uslove i da se nastavi podrška protestima koji se nastavljaju ovu subotu u Beogradu- navodi se u saopštenju.

Obradović je precizirao da je otišao u policijsku stanicu sa odborničkim kandidatima liste „Savez za Srbiju-Savez za Dragačevo-Milan Radičević“ i potpredsednikom Narodne stranke Miroslavom Aleksićem zbog privođenja Đurovića, koji je osumnjičen da je navodno „napao novinara ispred jednog biračkog mesta“.

Oni su ispred stanice uzvikivali „Pustite Lazara!“ i „Uhapsite Vučića!“, a zatim ušli u stanicu i zahtevali da Đurović bude pušten. Đurović je izašao pred demonstrante i rekao im da je priveden da bi dao izjavu i da će potom biti pušten.

U Lučanima je danas priveden i potpredsednik Izvršnog odobra Dveri Boško Puškić, koji je zdržan u policiji više od tri sata.

SZS je objavio telefonski snimak ulaska u policijsku stanicu u Guči, na kojem se ne čuju uvrede na račun Hrkalovićke.

Posmatračka misija CRTA, koja je posmatrala izbore u ove četir opštine, navela je da su veće nepravilnosti zabeležene na 11 od ukupno 43 biračka mesta, među kojima su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih spiskova glasača.

– Kao vid pritiska na birače, izdvajamo slučaj u Kotražu gde su neidentifikovane osobe ispred biračkog mesta legitimisala birače- rekli su u CRTI.

Oni su dodali da je, prilikom obilaska biračkog mesta Grab, mobilnom timu CRTE isečene su gume na automobilu i da su nepoznata lica sprečila akreditovanim posmatračima pristup biračkom mestu.

Incidenata je u toku dana bilo i u Kladovu, gde je potpredsednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) Perica Panković priveden na informativni razgovor jer je, po navodima socijalista, ukazao na prisustvo osoba iz Beograda u blizini biračkih mesta.

Kako je novinarima rekao predsednik socijalista u Kladovu Radovan Arežina, Panković je priveden pošto je u blizini jednog biračkog mesta upitao izvesnu osobu iz Beograda: „Šta tu tražiš?“. Pušten je pošto je dao iskaz.

Prema najavama, zvanični rezultati izbora trebalo bi da budu saopšteni sutra.

Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here