• Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) dodeliće sutra u 18 časova ispred Gradske kuće nagradu „Nišlija/ka“ za 2018. godinu internet portalu Južne vesti
  • UPSS dodeljuje ovu nagradu prvi put, a Južne vesti su je dobile za „objektivno, nestranačko, hrabro i pravovremeno informisanje“
  • Udruženje je pozvalo i „sve građane Niša da dolaskom na dodelu priznanja Južnim vestima iskažu poštovanje za njihov rad i pruže otpor zloupotrebi institucija sistema čiji je cilj da cenzurišu ovaj medij“
  • Poreska inspekcija je prethodno kaznila Južne vesti, koje su privatni medij, sa oko milion dinara, pozivajući se na Uredbu Vlade koja je zasnovana na Katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, koji se ne primenjuje na privatni sektor
  • Prema navodima Južnih vesti, inspektori su prilikom kontrole prekoračili ovlašćenja jer su između ostalog uzimali kopije njihovih potpisanih ugovora sa Delegacijom EU u Srbiji, UN-om, OEBS-om i drugim donatorima i pokazivali ih klijentima i članovima porodice, objašnjavajući da je to „dokaz da taj medij radi za strane službe“
  • U Južnim vestima su naglasili da poreski inspektori u toj kontroli, koja je trajala šest meseci, nisu našli bilo kakav prekršaj.
foto: m.k., arhivska fotografija, protest novinara Niša 2016

Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) dodeliće sutra uveče internet portalu Južne vesti nagradu „Nišlija/ka“ za 2018. godinu.

Dodela priznanja je u 18 časova ispred Gradske kuće u Ulici 7. jula.

UPSS dodeljuje ovu nagradu prvi put, a Južne vesti su je dobile za „objektivno, nestranačko, hrabro i pravovremeno informisanje“.

– Nagrada ima još jedan značaj. Južne vesti su u poslednje vreme predmet represije vlasti u njihovoj nameri da cenzurišu informativne sadržaje i ovog medija- naveo je UPSS u obrazloženju.

Ovo udruženje je pozvalo i „sve građane Niša da dolaskom na dodelu priznanja Južnim vestima iskažu poštovanje za njihov rad i pruže otpor zloupotrebi institucija sistema“.

– Niš je uvek bio na strani slobode- naveo je UPSS u pozivu građanima.

Poreska inspekcija je prethodno kaznila Južne vesti, koje su privatni medij, sa oko milion dinara, pozivajući se  na Uredbu Vlade koja je zasnovana na Katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, koji se ne primenjuje na privatni sektor.

foto: Južne vesti

Prema navodima Južnih vesti, inspektori su prilikom kontrole prekoračili svoja ovlašćenja jer su između ostalog posećivali komercijalne klijente ovog medija i njegovog osnivača Simplicity d.o.o., kako bi proverili zakonitost njihovog poslovanja- samo zbog njihove povezanosti sa ovim medijem.

U ovoj redakciji su upozorili da su poreski inspektori uzimali kopije potpisanih ugovora između Južnih vesti i Delegacije EU u Srbiji, UN-om, OEBS-om i drugim donatorima i pokazivali ih klijentima i članovima porodice, objašnjavajući da je to „dokaz da taj medij radi za strane službe“.

Oni su naglasili da poreski inspektori u toj šestomesečnoj kontroli  njihovog poslovanja nisu našli bilo kakav prekršaj.

Ovaj medij je u poslednjih pet godina bio podvrgnut različitim poreskim kontrolama.

NUNS, NDNV, Lokal pres, ANEM  i AOM  uputili su početkom ove sedmice dopis Evropskoj federaciji novinara (EFJ), kao i evropskim i svetskim organima i organizacijama u kojem upozoravaju na „selektivnu upotrebu pravnih mehanizama i zloupotrebu zakona od strane Poreske uprave u cilju sprečavanja rada ili nanošenja finansijske i reputacione štete kritičkim medijima u Srbiji“.

Dopis je prosleđen i Evropskoj komisiji i Delegaciji EU u Srbiji, Misiji OEBS, Savetu Evrope, drugim međunarodnim organizacijama i stranim ambasadama u Beogradu

U dopisu se apostrofira „slučaj“ internet portala Južne vesti.

U njemu se zahteva od tih institucija da iskoriste svoju moć i izvrše pritisak na srpsku vladu da zaustavi neopravdane poreske inspekcije i druge oblike administrativnog uznemiravanja Južnih vesti i drugih medija, njihovih klijenata i članova porodica, kao i da spreče primenu propisa namenjenog javnom sektoru na privatni.


POZVANE NOVINARSKE ORGANIZACIJE I MEDIJI

UPSS je na sutrašnju  dodelu nagrade Južnim vestima i protesno okupljanje gađana  pozvao predstavnike UNS-a, DNV-a, DNKiM-a, NUNS-a, NDNV-a, ANEM-a, Lokal presa i RAB-a Srbije.

Pozvani su i svi mediji iz Niša, kao i Danas, N1, Al Džazira, Beta, Kikindske, NIN, Novi magazin, Vreme, Peščanik, KRIK, CRTA, Istinomer, kazali su u tom udruženju.

Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here