U Srbiji živimo dve stvarnosti. Jedna je realna, u kojoj se svakodnevno preživljava – fizički, i što je možda jezivije – mentalno. Postoji i ona druga kojom nas, iz sata u sat, zasipaju. Poput prošlonedeljnog kijameta u Beogradu koji je zapao u saobraćajni kolaps, što nije ništa čudno – Beograd je manje-više svaki dan u kolapsu. I ne samo saobraćajnom. Svaki građanin koji je nos promolio na ulicu mogao je to da vidi i oseti. Da ne govorimo o onima koji su polomili noge i  ruke…

A u lice, pa tako i po nosu, zavaljena im šamarčina zaleđenom šakom – kolapsa nije bilo.

„Grad normalno funkcioniše i od jutros nema nijednog skraćenja linija javnog gradskog prevoza, reče u „stvarnoj stvarnosti“ gradonačelnik Goran Vesić, a u „nestvarnoj stvarnosti“ zamenik gradonačelnika, dodajući da su tokom tog dana i noći očišćene sve ulice prvog prioriteta“, te da je “ čisto oko tri četvrtine ulica drugog prioriteta.

I ne samo to. Prema njegovim rečima, ispostavilo se da su padavine veće nego što su prognozirane. „Palo je 11 centimetara snega, a bilo je prognozirano dva centimetra i grad je bio očišćen.“ Vesić reče da ni u jednom trenutku nije bilo kolapsa i da ne treba verovati društvenim mrežama.

„Nemojte puno da verujete društvenim mrežama, te slike kolapsa nisu zaista bile tačne. Mi nijednog časa nismo imali kolaps u gradu“, prosvetli nas on. I ostade  čio, veseo i nepolomljen. Prevedeno, Goran Vesić, u „stvarnoj stvarnosti“ gradonačelnik, dok se ne utvrdi šta radi gradonačelnik u „nestvarnoj stvarnosti“, izgovori na sasvim stvarnom jeziku – snega gotovo da nije ni bilo.

Još  smehotresnije od toga, a na temu kijameta kojeg nije bilo, zvuče reči iz Zimske službe „Beograd puta“: „Beogradske ulice danas u prepodnevnim časovima nisu bile očišćene od snega i leda zbog meteorologa… Sneg je počeo da pada oko dva sata ujutro, a nama je u 6.00 javljeno da nas očekuje „provejavanje slabog snega“…  Međutim, ovo danas je bilo sve samo ne provejavanje“, dodajući da je „prognoza mogla da bude tačnija“, izgovori  Željko Maravić iz Zimske službe „Beograd puta“, gostujući, pogodite na kojoj TV. Reče čovek valjda zadužen za pahuljice koje su se otele kontroli. I ostade čio, veseo i nepolomljen.

Mora se, ipak, priznati i da je čovek koji se predstavlja kao gradonačelnik, izvesni Zoran Radojičić, izvoleo prozboriti nešto na temu kolapsa koji se nije dogodio. „Beograd-put“ je od jutros u u četvrtom stepenu angažovanja“, te da  i druge „gradskekomunalne službe rade pojačanim kapacitetom“. „Samo iz JKP „Beograd-put“ angažovano je 200 ljudi, vozača, mašinista, radnika, tehničara, inženjera i više od 115 vozila. Na stanju imamo osam hiljada tona soli i 2.500 kamenog agregata“, odvali građanin Radojič, rascepljen između dve „funkcije“ – jednu u „starnoj“, drugu u „nestvarnoj“ stvarnosti. Mada ne obavlja nijednu.

I ne samo to. Uočio je „da su da su pojedine linije gradskog prevoza u zastoju, ali da se problemi brzo rešavaju“.  Poslovično „dobro obavešten“, reče i da bi sneg trebalo da prestane oko 14 časova“ i „da se nove padavine očekuju već sutra“.

Otišao je i čak i dalje pa je za upravo prohujali vikend rekao da se „očekuje 10 do 15 centimetara snežnog pokrivača, kao i pad temperature“. „Očekuju nas ledeni dani budući da dnevna temperatura neće prelaziti nula stepeni. svakako i građani treba da daju svj doprinos i da očiste prostor ispred svojih kuća, zgrada i lokala kako bismo zajedno naš grad učinili bezbednim“, reče, dakle da utvrdimo,  čovek koji se predstavlja kao „gradonačelnik“, te ga kao takvog na vreme obaveštavaju metereolozi koji su se neprofesionalno poneli u slučaju „za nešto zaduženo lice“ u „Beograd putu“.

„Gradonačelnik“ Beograda se ozbiljno spremao da mu doture neko papirče sa kojeg će da pročita dajdžest o vremenskim (ne)prilikama. Da mu se ne bi dogodilo ono što ga je strefilo dan uoči usvajanje budžeta grada Beograda. Zaskočili ga novinari pitanjima o nekom budžetu, a on, očigledno ne znajući ništa o tome, izjavi: „Čućete o tome na sednici Skupštine grada.“ A neko mu napisao bogami poveći tekst, očigledno po temi suviše komplikovan za „gradonačelnika“, te ga je na dosadu svih prisutnih na sednici Skupštine grada jedva i iščitao. Ali se za vremenske (ne)prilike spremao unapred, još od novogodišnje noći, budući da da je imao vremena jer mu je kolovođa „nestvarne stvarnosti“ oteo lepi novogodišnji zadatak da poseti majke prvorođenih beba u 2019. Što takođe nije prošlo bez problema.

Ali Zoran Radojičić, u „stvarnoj stvarnosti“ stručnjak, ugledni hirurg i profesor Medicinskog fakulteta, kao lekar bi morao da zna i upozori Aleksandra Vučića kako se (ne) ulazi na odeljenje gde su žene koje su se tek porodile, o bebama da ne pričamo.

A da ne govorimo kako lekar kašlje bukvalno za vrat već pomenutom kolovođi „nestvarne stvarnosti“. Tu, pre neki dan… na nekoj AV konferenciji za štampu, poseti nečemu, „presecanju“ vrpci, nekoga ili nečega…

Nije pitanje – dijagnoza je – kako čovek ozbiljne profesije pristaje da bude „gradonačelnik“ dozvolivši  da ga osoba koja nema dana radnog staža u profesiji, a ni ugled u njoj, tretira kao nulicu ili nešto poput usputne senke. I nije „gradonačelnik“ jedini. Ozbiljno se u „stvarnoj stvarnosti namnožilo ćupova bez poklopca. A i šta će im poklopci. Ćupovi su prazni.

(Autorka je novinarka i suvlasnica dnevnog lista Danas)

Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here