• U Donjem Međurovu počela je da se gradi rampa na pružnom prelazu gde se prošlog petka dogodila nesreća kada je voz “prepolovio” autobus u kojoj je poginulo petoro putnika.
  • Nenad Stanisavljević, portparol “ Infrastrukture Železnica Srbije” odbacuje krivicu srpskih železnica za ovu tragediju.
  • NKD upozorava “ Železnice Srbije” da ne mogu da utvrđuju sopstvenu odgovornost već da istraga mora da utvrdi okolnosti koje su neposredno uticale na nesreću tog dana , kao I sistemske nedostatke koji su direktno ili indirektno povećali šansu da do nesreće dođe.
  • Najteže povređeni u ovoj nesreći-devojka I mladić(16), kao I putnik(31), prema ocenama niških lekara, I dalje su životno ugroženi.
foto: medijska kutija

Radovi na izgradnji rampe sa pratećom signalizacijom počeli su jutros na pružnom prelazu u selu Donje Međurovo,gde je u prošlog petka u sudaru voza I putničkog autobusa poginilo petoro putnika, a 30 je teško I lakše povređeno.

Iz “ Železnica Srbije” su najavili da radovi na rampi i na pruzi kod Donjeg Međurova treba da budu završeni za 15 dana, ukoliko to dozvole vremenski uslovi.

– Iako “Železnice Srbije” nisu  krive za tragediju koja se dogodila, preduzima sve mere kako više ni greška pojedinca ne bi mogla da izazove nesreću, jer su ljudski životi najdragoceniji i nemaju cenu- rekao je Nenad Stanisavljević, portparol “ Infrastrukture Železnica Srbije”.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) poziva predstavnike “Železnica Srbije”, nadležnih  institucija i medija da se suzdrže od izjava o odgovornosti dok se ne sprovede detaljna istraga oko nesreće koja se desila na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova.

-“ Železnice Srbije” ne mogu da utvrđuju sopstvenu odgovornost. Istraga bi morala da utvrdi ne samo okolnosti koje su neposredno uticale na nesreću tog dana, već i sistemske nedostatke koji su direktno ili indirektno povećali šansu da do nesreće dođe, kao i koja činjenja ili nečinjenja su dovela do umanjenja bezbednosti samog prelaza-navodi u saopštenju NKD.

Oni dodaju da “ukoliko država Srbija nije u stanju da obezbedi kompetentnu i nezavisnu istragu, svakako se može obratiti međunarodnim stručnim telima u čije rezultate javnost može verovati.

Nekoliko stotina meštana Donjeg Međurova, Čokota i okolnih sela juče ujutro je protestvovalo I na kratko blokiralo put  na pružnom prelazu u Donjem Međurovu zahtevajući hitno postavljanje rampi i zvučne signalizacije na ovom prelazu.

Miško Marić, predstavnik “Železnica Srbije” tada se obratio okupljenima rekavši da od 22. decembra radnik Železnice, svakodnevno dežura na prelazu ispred koga se vozovi obavezno zaustavljaju pre tog putnog prelaza.


TROJE PUTNIKA I DALJE U ŽIVOTNOJ  OPASNOSTI

U Kliničkom centru u Nišu troje najteže povređenih putnika u ovoj stravičnoj nesreći  I dalje se nalaze u teškom zdravstvenom stanju, a prema ocenama lekara oni su životno ugroženi.

Devojka(16) je  zadobila teške povrede centralnog nervnog sistem, a njen vršnjak  ozbiljne povrede gornjeg dela kičme. Njih dvoje kao I putnik(31) operisani su u petak, ali su i dalje u životnoj opasnosti.

Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here