• Predstavnici Demokratske stranke ocenili su da se nasilje koje  generiše aktuelna vlast prenelo iz institucija na ulice, posebno osudivši  „ćutanje“ vlasti na nedavne fašističke incidente u Nišu
  • Dejan Nikolić, potpredsednik DS i republički poslanik, pitao je zašto na nedavnom antifašističkom skupu na Nišavskom keju- organizovanom zbog napada nožem na studenta Uroša Janjića zbog toga što je nosio majicu sa natpisom „antifašista“, a koji je grupa mladića ispratila nacističkim pozdravima i skandiranjima Ljotiću i Nediću, uopšte nije bilo policije
  • Srbija se nalazi u vanrednom stanju i iz njega može da izađe samo na izborima, ali izborima koji su slobodni, demokratski i fer, rekao je on
  • Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije i bivši gradonačelnik Niša, ocenio je da su se napadi  i lične uvrede prema neistomišljenicima iz parlamenta preneli na arhitektu i sociologa Bakića, sudiju Majić, studente u Novom Sadu, srednjoškolce, pa čak i osnovce koji su protestvovali  zbog testova
  • Govornici su ocenili da je bojkot partlamenta „uspeo“, a protesti dali neke rezultate, uz tvrdnju da je to  „priznao“ i izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU

Dejan Nikolić, potpredsednik Demokratske stranke (DS) i republički poslanik, kazao je večeras u Nišu da je Srbija prestala da bude demokratska država i da se nalazi u vanrednom stanju, a da su jedini izlaz iz toga slobodni i fer izbori.

– Srbija je prestala da bude demokratska država, a kičma demokratskog društva je polomljena, u svakom segmentu. Srbija se nalazi u vanrednom stanju, a iz tog stanja se izlazi na izborima, ali izborima koji su slobodni, demokratski i fer. Da bi do toga došli, moramo da nastavimo proteste, slobodne zone i drugu vrstu pritiska. Ako izbori, pak, ne budu demokratski, bojkotovaćemo ih, i nastaviti sa pritiscima- kazao je on na petoj Niškoj zoni slobode, održanoj večeras u centru grada.

Na tribini, organizovanoj u okviru slobodne zone, kojoj je prisustvovalo više desetina pristalica DS, Nikolić je ocenio da je aktuelna vlast „zasejala mržnju“ u društvu, te stoga i ne čudi što je  personifikovana  u nabildovanim ćelavcima koji nožem ili šipkom napadaju političke i druge neistomišljenike.

On je kazao da se zato i moglo dogoditi da u Nišu prošle sedmice nožem bude napadnut i ranjen student Uroš Janjić  samo zato što je nosio majicu na kojoj je pisalo „antifašista“, a da antifašističku šetnju prošlog vikenda „isprati“ grupa mladića sa nacističkim pozdravima i skandiranjem Ljotiću i Nediću.

– Na tom antifašističkom skupu nije bilo policije. Ko je napravio procenu da policije ne treba da bude? I da li je to bila bezbednosna ili politička procena? – rekao je Nikolić, podsećajući da je samo pokazivanje fašističkih simbola krivično delo, koje se novčano kažnjava do milion dinara.

Nikolić i drugi govornici su osudili upadljivo „ćutanje“ vlasti na fašističke incidente u Nišu i ocenili da se nasilje koje  generiše aktuelna vlast prenelo iz institucija na ulice.

– Napadi i lične uvrede prema neistomišljenicima iz parlamenta su se preneli  van njega. Sada se na isti način napadaju arhitekta Dragoljub Bakić i sociolog Jovo Bakić, sudija Apelacionog suda Miodrag Majić, studenti u Novom Sadu, srednjoškolci, pa čak i osnovci koji su protestvovali  zbog testova.  Moramo da dignemo glas protiv toga- kazao je Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije i bivši gradonačelnik Niša.

On je ukazao  i na problem korupcije, koja godišnje „pojede“ do tri milijarde evra, kao i na činjenicu da je čak 63 odsto rukovodilaca u javnom sektoru u v.d. statusu, čime ih vlast ucenjuje da budu poslušni.

– Vlast nema nameru da rešava ove probleme, a bez suzbijanja koruocije i slobode pojedinaca nema razvoja- rekao je on.

Svi govornici su ocenili da je opozicioni bojkot parlamenta „uspeo“,  a da su protesti „1 od 5 miliona“ doveli do nekih pomaka. Prema njihovim rečima, to je potvrdio i najnoviji godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku  Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Čelnik  resornog odbora DS za evropske integracije Marko Čomić je kazao da opozicija mora što pre da odluči koji su njeni sledeći koraci, a stranačkim kolegama poručio da se republički izbori mogu dobiti „velikim pričama“, ali lokalni isključivo- poderanim cipelama.

Predsednik niških demokrata Miodrag Stanković je dodao da uprkos tome što je „aktuelna vlast najgora vlast u istoriji Srbije“ opozicija ne treba da izađe na izbore ukoliko nisu fer i demokratski.


NIŠ- POROBLJEN GRAD

Dragoslav Ćirković, predsednik  niškog odbora Socijaldemokratske stranke, kazao je da su se 90.te vratile, te da su tadašnji radikali danas samo obukli druga odela, a da suštinski vladaju na isti način.

– Niš je otkad njime upravljaju naprednjaci porobljen grad u kojem cvetaju  kriminal, namešteni tenderi i druge afere, a mladi ljudi u kolonama odlaze- kazao je on.

Ocenio je da će uprkos svemu aktuelna vlast  na sledećim izborima „biti poslata na smetlište istorije“.

Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here