• Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je optužni predlog Osnovnom sudu u Nišu protiv Branislava Kačara (28), gradskog većnika za sport i omladinu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem
  • Optužnim predlogom obuhvaćen je i šef Službe za zajedničke poslove grada Niša Aca Janković koji se sumnjiči da izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja
  • U optužnom predlogu se traži da se zbog navodnog nameštanja javne nabavke za usluge održavanja i obezbeđenja gradske uprave Niša Kačar osudi na kaznu zatvora u trajanju od 18 meseci, a Janković na kaznu zatvora od 14 meseci
  • Ni Kačar ni Janković nisu dostupni za komentar
  • Deo opozicije i analitičara prethodno je ocenio da je hapšenje Kačara posledica sukoba u niškom SNS-u i „direktno upozorenje gradonačelniku, čiji je saradnik“
foto: facebook profil

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je optužni predlog niškom Osnovnom sudu protiv gradskog većnika za sport i omladinu Branislava Kačara (28) zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem.

Optužnim predlogom obuhvaćen je i šef Službe za zajedničke poslove grada Niša Aca Janković, koji se sumnjiči da izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Tužilaštvo u optužnom predlogu traži da  se Kačar osudi na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana i šest meseci, a Janković na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana i dva meseca.

U tužilaštvu su kazali da sud po prijemu ovog optužnog predloga može da potvrdi ili odbaci optužnicu.

– Sud može da odbaci optužni predlog ukoliko oceni da nema dovoljno dokaza, ili da naredi da se prikupe dodatni dokazi radi boljeg razjašnjenja stvari, ili da u roku od 30 dana zakaže glavni pretres- rekli su u tužilaštvu.

Većnika Kačara, koji je funkcioner SNS-a, uhapsili su sredinom decembra prošle godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Osnovnim i Višim javnim tužilaštvom u Nišu.

Kako je tada navela policija Kačar se sumnjiči da je tokom 2017. godine, koristeći svoj položaj, uticao na zaposlenog u Službi za zajedničke poslove Gradske uprave grada Niša da tokom sprovođenja postupka javne nabavke za usluge čišćenja zgrada, portira i fizičkih radnika, izmeni uslove nabavke u pogledu traženih standarda kako bi favorizovao jednog od ponuđača.

Kačaru je, inače, određen pritvor od 30 dana, ali je on proveo u pritvoru dvadesetak dana, nakon čega je pušten jer su, kako je rečeno u Osnovnom sudu, za to vreme saslušani svi svedoci.

I Kačar i Janković danas nisu odgovarali na pozive Medijske kutije, koja je tražila njihov komentar o podnošenju optužnog predloga.

Kačarevo hapšenje zbog sumnje u korupciju predhodno su odbili su da komentarišu gradonačelnik Niša Darko Bulatović i rukovodstvo niškog SNS-a.

U delu opozicije i među pojedinim analitičarima mogle su se čuti ocene da je njegovo hapšenje „posledica sukoba unutar niškog SNS-a“, te, kako je ocenivano, direktna poruka gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću (SNS), čiji je bio bliski saradnik.


ODBAČEN DEO KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV KAČARA

U optužnom predlogu tužilaštva protiv većnika Branislava Kačara ne nalazi se optužba da je u septembru 2017. godine navodno uticao na zaposlenog u Sekretarijatu za omladinu i sport grada Niša da sredstva iz budžeta grada u iznosu od milion dinara, inače namenjena za podsticaj razvoja sporta, „isplati preko reda jednom niškom omladinskom košarkaškom klubu“, što je zaposleni i učinio. Tužilaštvo „nije dokazalo da u tom postupanju ima elemenata krivičnog dela“, pa za te sumnje on nije optužen.

U krivičnoj prijavi policije je, međutim, uz navođenje sumnje da je Kačar kroz ovakav „uticaj“ izvršio krivično delo sa elementom korupcije, navedeno i da postoje osnovi sumnje da je nakon toga „ odgovorno lice tog omladinskog košarkaškog kluba, ugovorom o pozajmici, prenelo 890.000 dinara na jedan rukometni klub iz Niša, iako mu je bila ili mogla biti poznata činjenica da je taj klub u neprekidnoj blokadi računa od kraja 2014.“. Zakon zabranjuje da se budžetski novac prebacuje sportskim klubovima kojima su računi blokirani.

Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here