• Lou kost kompanija „ Rajaner“ saopštila je da će na relaciji Niš – Dizeldorf od 4. novembra leteti jednom, a ne dva puta sedmično, obrazlažući takvu odluku štrajkovima zaposlenih, većim troškovima usled otkazanih letova i poskupljenjem nafte
  • Od kada je u avgustu ove godine država preuzela vlasništvo i upravljanje nad Niškim aerodromom, ovo je drugo obustavljanje linija postojećih kompanija
  • Pre desetak dana mađarska lou kost avio- kompanija “Viz er” obustavila je let do Malmea u Švedskoj na neodređeno vreme.
  • Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da su razlozi za ukidanje letova “Viz era” do Malmea isključivo “nedovoljno popunjeni avioni”, doskorašnji direktor Niškog aerodroma Vladica Đurđanović je saopštio da je ta linija imala odličnu popunjenost
  • Đurđanović  je kazao da ne zna konkretni razlog obustave ove linije, ali da je „bilo kakvo ograničenje broja putnika u suprotnosti sa planovima razvoja svake avio- kompanije, te je normalno je da ona ode tamo gde njen razvoj ruta neće biti uslovljen“
  • Državni zvaničnici su prethodno „priznali“ da je u ugovoru o koncesiji za beogradski aerodom “Nikola Tesla”, koju je dobila francuska kompoanija “Vansi erport”, predviđeno da svi aerodromi u Srbiji, u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, ne smeju imati više od po milion putnika godišnje sve dok on ne dostigne 12 miliona.

 

foto: sajt aerodroma

Lou kost avio- kompanija „ Rajaner“ saopštila je da će na relaciji Niš – Dizeldorf od 4. novembra leteti samo jednom sedmično, obrazlažući takvu odluku štrajkovima zaposlenih, većim troškovima usled otkazanih letova i poskupljenjem nafte.

Ova irska niskotarifna kompanija iz Niša do ove desinacije u Nemačkoj sada leti dva puta sedmično.

Smanjenje broja letova i pojedinih baza u Evropi usledilo je pre svega zato što je “skočila” cena nafte. Kao i brojne druge evropske avio- kompanije, odlučili smo da smanjimo kapacitete za predstojeću zimsku sezonu (za jedan odsto), kao odgovor na nižu cenu karata, veću cenu nafte i većih troškova EU261 regulative- objašnjavaju u “Rajaneru”.

Oni dodaju da je jedan od razloga što će tokom zime biti manje letova i što su njihovi  piloti ovog leta štrajkovali u pet zemalja, tako da je kompanija zbog otkazivanja letova imala  gubitke i manji broj ranijih rezervacija za predstojeću sezonu.

Od kada je u avgustu ove godine država preuzela vlasništvo i upravljanje nad Niškim aerodromom, ovo je drugo obustavljanje linija postojećih kompanija .

Pre desetak dana mađarska lou kost avio- kompanija “Viz er” obustavila je let do Malmea u Švedskoj na neodređeno vreme.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da su razlozi za ukidanje letova “Viz era” do Malmea  isključivo “nedovoljno popunjeni avioni”, doskorašnji direktor Niškog aerodroma Vladica Đurđanović je saopštio da je ta linija imala odličnu popunjenost aviona.

– Malme je prva linija koju je “Viz er”  pokrenuo i, s obzirom na veliku dijasporu u Švedskoj iz ovih krajeva, linija je uvek bila odlično popunjena i koeficijent popunjenosti putničke kabine se kretao izmedju 90 i 95 odsto na godišnjem nivou. Takva popunjenost je i na ostalim linijama “Viz-a! iz Niša- rekao je Đurđanović.

Đurđanović  je dodao da ne zna konkretni razlog obustave ove linije, ali da je „bilo kakvo ograničenje broja putnika u suprotnosti sa planovima razvoja svake avio- kompanije, te je normalno je da ona ode tamo gde njen razvoj ruta neće biti uslovljen“.

Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić prethodno su, na indirektan ili direktan način, „priznali“ da je u ugovoru između Vlade Srbije i francuskog “Vansi erporta”, kojim se toj kompaniji u koncesiju daje beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, predviđeno da svi aerodromi u Srbiji, u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, ne smeju imati više od po milion putnika godišnje sve dok „Nikola Tesla“ ne dostigne 12 miliona.

– “Viz er” je pre nego što je i bilo reči o ovoj koncesiji ili prenosu vlasništva i upravljanja aerodromom sa grada na državu, imao ambiciozne planove u Nišu. U toku 2014. godine, tadašnji gradonačelnik Zoran Perišić i direktor Regionalne razvojne agencije Jug Bojan Avramović  su sa “Viz erom”, kao uslov za pokretanje linija te kompanije iz Niša, dogovorili dinamiku opremanja aerodroma do kraja 2018. godine. Prema dogovoru, cilj svih tih investicija  nije bio samo omogućavanje sletanja i poletanja aviona tokom celog dana i u svim vremenskim uslovima, nego i baziranje jednog aviona “Viz era” na aerodromu već naredne godine- rekao je  Đurđanović.

“Viz er” nije saopštio konkretne razloge za obustavljanje linije Niš- Malme, već je naveo da    „stalno prati učinak svojih avio- linija kako bi najpopularnije destinacije bile dostupne po najnižim cenama karata“.


IZ NIŠA DO DIZELDORFA SAMO ČETVRTKOM

“Rajaner” će iz Niša do Dizeldorfa leteti četvrtkom i nedeljom do 4. novembra . Od 4. novembra do 31. marta sledeće godine kompanija će iz Niša leteti samo četvrtkom. U “ Rajaneru” navode da su svi korisnici na koje je ova promena uticala biti premešteni na druge letove ili će im biti vraćen novac. Prema najavama, ova kompanija će sa Niškog aerodroma ponovo saobraćati dva puta sedmično od 31. marta sledeće godine.

Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here