• Odbornica Jedinstvene Srbije Jelena Đorđević danas je isključena iz odborničke grupe te stranke pošto je juče najavila da će u Skupštini grada Niša glasati protiv odluke da se niški aerodrom besplatno ustupi državi.
  • Gradski odbor JS u Nišu je saopštio da je podnet zahtev centralnim organima JS da se „hitno pokrene postupak za njeno isključenje iz stranke“.
  • Gradski odbor JS mišljenja da je „za aerodrom ’Konstantin Veliki’ bolje da pređe u vlasništvo države“
foto: Vesna Torović

Odbornica Jedinstvene Srbije (JS) Jelena Đorđević danas je isključena iz odborničke grupe te stranke nakon što je juče najavila da će u Skupštini grada Niša glasati protiv odluke da se niški aerodrom „Konstantin Veliki“ besplatno ustupi državi.

Gradski odbor JS u Nišu je uz odluku  o isključenju iz odborničke grupe saopštio da je „podnet i zahtev centralnim organima JS da se hitno pokrene postupak za njeno isključenje iz stranke“.

U saopštenju se navodi da je Gradski odbor JS mišljenja da je „za aerodrom ’Konstantin Veliki’ bolje da pređe u vlasništvo države, te da je iz tog razloga doneta odluka o isključenju odbornice.

– Jelena Đorđević je pre dolaska u Jedinstvenu Srbiju bila član i odbornik političke stranke Dveri, a pre toga političke stranke Socijaldemokratske partije Srbije, tako da ne iznenađuje činjenica brze promene njenog političkog stava- navodi se u saopštenju.

Odbornica Đorđević juče je najavila  da će sama istupitI iz odborničke grupe JS-Ruska stranka i dalju borbu za interese građana Niša nastaviti kao nezavisna odbornica.

Ona je kazala da odluka da se niški aerodrom preda na upravljanje državi nije u interesu Niša i građana Niša i da za takvu odluku ne može da glasa jer sam kao odbornica dužna da u prvi plan stavljam opšti, a ne stranački ili pojedinačni interes.

Ona je rekla da „trpi lične pritiske zbog svog stava, ali da bi volela da i ostali odbornici iz vladajuće koalicije slede njen primer“.

Sednica Skupštine grada bila je zakazana za 10. april, ali je nakon građanskih protesta i negativne reakcije dela javnosti odložena do daljnjeg. Prema nezvaničnim informacijama, pre njenog održavanja Niš će posetiti predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, kako bi između ostalog ubedio vladajuću koaliciju, građane i javnost da je besplatna predaja aerodroma državi u interesu građana Niša.

Odbornička grupa JS-Ruska stranka je članica niške vladajuće koalicije koju predvodi SNS. U Skupštini grada, koja inače ima 61 odbornika, koalicija oko SNS-a  ima 21, SPS-  sedam, koalicija oko Pokreta socijalista- šest, koalicija JS i Ruske stranka- pet, radikali- pet, koalicija PUPS i Dveri- tri i SNS jedan mandat. Ostali mandati pripadaju opoziciji, koja je, prema sadašnjim informacijama, jedinstvena u stavu da će glasati protiv odluke o poklanjanju niškog aerodroma državi.

Gradsko veće Niša je krajem prošlog meseca usvojilo preporuku Vlade Srbije da Niš prenese imovinu, osnivačka prava, sertifikate i ugovore Aerodroma državi.

Nakon te odluke usledili su građanski protesti u organizaciji neformalne Inicijative „Ne damo aerodrom“, kao i oštra kritika dela nevladinih organizacija i javnosti.

Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here