• Organizacije Građanskog fronta traže da Agencija utvrdi da li je kampanjom „Budućnost Srbije“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je i lider SNS, povređen Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije
  • One podsećaju da ovaj zakon propisuje da  funkcioner može da učestvuje u aktivnostima političke stranke samo „ako to ne ugrožava vršenje javne funkcije“ i da „ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje u svojstvu funkcionera za promociju političke stranke“
  • Činjenica da se informacije o kampanji emituju na internet portalu www.vucic.rs, na kojem se nalaze i sadržaji o partijskim aktivnostima predsednika Srbije, predstavlja kršenje člana 29. stav dva Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, ocenile su organizacije Građanskog fronta
  • U njihovom zahtevu Agenciji se ističe uverenje da je Vučić prekršio zakon kada je u izjavi medijima na početku kampanje komentarisao lidere političkih partija i pokreta
  • Vlast je ovu kampanju označila kao aktivnost srpskog predsednika i Vlade u kojoj oni prezentuju svoje rezultate i planove, a istovremeno se informišu „šta su problemi koji muče građane“
foto: vucic.rs

Građanski front, koji okuplja organizacije civilnog društva iz više gradova Srbije, zahtevale su danas od Agencije za borbu protiv korupcije da utvrdi da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u okviru aktuelne kampanje „Budućnost Srbije“ prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

U zahtevu dostavljenom Agenciji, organizacije Građanskog fronta traže da se utvrdi da li je ovom kampanjom povređen član 29 Zakona u kojem se navodi da „funkcioner može da vrši funkciju u političkoj stranci, odnosno političkom subjektu i da učestvuje u njenim aktivnostima ako to ne ugrožava vršenje javne funkcije i ako to nije zakonom zabranjeno“.

Istim članom ovog zakona predviđa se i da funkcioner „ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata“, odnosno da funkcioner može biti izuzet od ove odredbe samo ako koristi javne resurse radi zaštite lične bezbednosti.

– Činjenica da se informacije o kampanji emituju na internet portalu www.vucic.rs, na kojem se nalaze i sadržaji o partijskim aktivnostima predsednika Srbije, po našem uverenju predstavlja kršenje člana 29. stav dva Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije- navele su organizacije Građanskog fronta.

U zahtevu Agenciji se još ističe njihovo uverenje da je Vučić prekršio zakon kada je u izjavi medijima na početku kampanje komentarisao lidere političkih partija i pokreta.

– Predlažemo Agenciji za borbu protiv korupcije da u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrene postupak u skladu sa zakonom- navodi se u zahtevu.

Zahtev su potpisali Biro za društvena istraživanja, Inicijativa „Ne davimo Beograd“, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, kao i udruženja građana „Naš grad naša stvar“ iz Zrenjanina, „Lokalni front Va“ iz Valjeva, „Lokalna alternativa“ iz Vrbasa, „Samo Lokalno“ iz Bečeja i „Samo jako“ iz Mladenovca.

Vučić je kampanju “Budućnost Srbije” započeo 7. februara u Aleksincu i ona još traje. Vlast je „Budućnost Srbije“ označila kao kampanju u kojoj predsednik i Vlada Srbije predstavljaju svoje rezultate i planove, te žele da „čuju šta su problemi građana“.

Deo  stručne javnosti i medija je više puta postavljao pitanja koliko ova kampanja košta građane Srbije i iz kojih izvora se finansira, ali  Vučić na njih nije odgovorio, dok je premijerka Ana Brnabić ocenila da „to nije tema“.

Među analitičarima se, takođe, može čuti ocena da je “Budućnost Srbije“ predizborna kampanja Vučića i njegove Srpske napredne stranke, kao i njihov odgovor na aktuelne građanske proteste „1 od 5 miliona“.

Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here